Портретът на Дориан Грей - Цитати


И най-обикновеното нещо придобива очаровние, щом започнеш да го криеш.

Ние сме наказани заради нашите самоограничения.

Всеки порив, който се стараем да сподавим, продължава да стои в съзнанието ни и да го трови.

Казано е, че най-големите събития на света се творят в мозъка. По същия начин в мозъка и единствено в мозъка възникват и най-големите грехове на този свят.

Ползата от емоциите е, че ни отклоняват от правия път, а ползата от науката – че е лишена от емоции.

За да си възвърне младостта, човек трябва просто да повтори безумствата си.

В наше време все по-голямата част от хората бавно гният от едно всеобщо заболяване – благоразумието, и откриват, когато е твърде късно, че единствното нещо, за което никога не бива да се съжалява, са собствените им грешки.

Вярност! Един ден трябва да се заема с анализа на това чувство. В него има страст към собствеността. Ние бихме изхвърлили много неща, ако не се страхувахме, че някой друг би могъл да ги прибере.

Опитът обаче не притежава подбудителна сила. Той не е по-действен от съвестта. Той е само доказателство, че нашето бъдеще ще прилича на миналото ни и че греха, който веднъж сме извършили с отвращение, ще повтаряме многократно и с радост.

Тя се чувстваше свободна в затвора на своята любов.

Когато сме щастливи, винаги сме добри, но когато сме добри, не винаги сме щастливи.

-Човек трябва да плаща не с пари, а с друго.
-С какво, Базил?
-Струва ми се, с угризения на съвестта, със страдания… със съзнанието на моралното си падение.

—Да, по-добре е да обожаваш, отколкото да бъдеш обожаван — каза лорд Хенри, като си избираше плодове. — Страшно скучно е да бъдеш обожаван. Жените се отнасят към нас, както човечеството към боговете си. Те ни обожават и в същото време постоянно ни досаждат с молби.—Бих казал, че ни молят за онова, което преди са ни дали сами — прошепна сериозно младият човек. — Те будят у нас Любов. И имат право да си я искат обратно.
Трябва да се съгласиш, че жените дават на мъжете най-скъпото от своя живот.

Обичам театъра. Той е много по-правдоподобен от живота.
Освен това, жените са по-пригодени да устояват на скръбта от мъжете. Те живеят заради чувствата си. Мислят единствено за тях. Вземат си любовници само за да има на кого да правят сцени.

Жените обаче никога не разбират кога се е спуснала завесата. Те винаги настояват за шесто действие и предлагат представлението да продължи и тогава, когато всякакъв интерес към него е изчерпан. Ако им се позволи да правят каквото си искат, всяка кодемия би имала трагична развръзка, а всяка трагедия би се превърнала във фарс.

Ако не говориш за нещо, все едно, че не се е случило. Думите придават реалност на нещата.

-Каквото е станало, станало. Каквото е минало – е минало.
-Нима можеш да наречеш вчерашния ден минало?
-Какво значение има колко време е изтекло? Само ограничените духом хора имат нужда от цели години, за да се освободят от дадено чувство. Но оня, който е господар на себе си, може да сложи край на една мъка така лесно, както и да си намери забавление. Не искам да разчитам на благоволението на чувстата си. Искам да ги изживявам, да им се радвам и да властвувам над тях.
Само ограничените духом хора имат нужда от цели години, за да се освободят от дадено чувство. Но оня, който е господар на себе си, може да сложи край на една мъка така лесно, както и да си намери забавление.
Не искам да разчитам на благоволението на чувстата си. Искам да ги изживявам, да им се радвам и да властвувам над тях.


Жените ни обичат за нашите недостатъци. Колкото повече недостатъци имаме, толкова повече те са готови да ни прощават всичко, даже и ума ни.


Защо хората говорят тия глупости за щастливите бракове! Един мъж може да бъде щастлив с 
 която и да е жена, стига да не я обича.

До гуша ми дойде от влюбени жени. Жените, които те мразят, са много по-интересни.


Ние, жените, както е казал някой, обичаме чрез ушите си, а вие, мъжете, обичате чрез очите си, ако изобщо можете да обичате.

В реалния свят злото не се наказва, а и доброто не се възнаграждава. Успехът съпътствува силния, несполуката преследва слабия. Това е всичко.

Наказанието носи пречистване. Не „опрости греховете ни“, а „накажи ни за нашите злодеяния“ би трябвало да бъде молитвата на човека към един по-справедлив Бог.

Само ограничените хора не съдят по външността. Истинската тайна на живота е заключена във видимото, а не в невидимото.


Жалко само, че много често изплащаме една единствена грешка. Изплащаш, изплащаш и няма край. В своите сделки с човека съдбата никога не приключва сметките си.

На този свят най-добре живеят грозните и глупавите – те седят спокойно и наблюдават играта. Не знаят що е победа, но пък им е спестена горчивината на поражението.

Винаги!… Това е ужасна дума! Потръпвам, когато я чуя. Най-много обичат да я употребяват жените. Те развалят всеки роман, опитвайки се да го направят вечен. Освен всичко друго тази дума нищо не означава. Единствената разлика между прищявката и „вечната любов“ е това, че прищявката трае малко по-дълго.

YOU KNOW YOU LOVE ME! 
X.O.X.O.

No comments:

Post a Comment